Podívejme se pro tentokrát na rybí maso. Spousta lidí se jí vyhýbá z nedostatečných zkušeností a obav, že nedokážou rybu správně ogrilovat. Po přečtení těchto šesti kroků to bude hračkou i pro vás.
Jakou rybu na gril položit
Základem veškerého úspěchu je výběr vhodné ryby a samozřejmě svou roli sehrává i koření nebo kořenící směs na ryby. U čerstvé ryby hledejte napjatou kůži kovově lesklé barvy. Paradoxně by ryba neměla být cítit rybinou, ale moří a solí.
Ještě před tím, než začnete
Ryby vždy důkladně opláchněte pod tekoucí vodou a menší jako jsou makrely nebo sardinky pouze nařízněte a potřete olejem. Lososa mečouna a například tuňáka připravujeme výhradně nakrájeného na filety, jelikož se tak snadno nerozpadají, jako ostatní ryby.
Solíme těsně před zahájením grilování
Ryby můžeme naložit do marinády nebo potřít olejem s bylinkami nebo použít jen kořenící směs na ryby. Důležité je, aby nepřišly do kontaktu se solí. Tu používáme až těsně před grilováním. V opačném případě by se ryba mohla předčasně rozpadnout. Stejně tak je vhodné na ní ponechat veškeré ploutve i kůži. Nejlepšího výsledku dosáhnete použitím oleje citronu a bylinek.
Ryby není třeba dopředu nakládat do několikahodinové lázně, jako je tomu například u vepřového masa.
Kdy přichází ten nejlepší čas
Grilování ryb probíhá ve velice rychlém časovém sledu. Je proto důležité si vše dopředu řádně připravit a opékání zbytečně neprotahovat. Filety grilujeme jen pár minut a větší kusy celých ryb pak maximálně 15 až 20 minut.
Rybu nepokládejte přímo na gril
lidé velice často položí rybu na rozpálený gril a tím se při následném otočení potrhá. Pokud je to nevyhnutelné potřete rošt olejem ještě předtím, než na ní kousek ryby položíte. Raději si zakupte speciální pomůcky a nářadí, které vám grilování masa usnadní.
Pomůcky které se vám mohou hodit
Chcete docílit křupavé kůžičky? Jednoduše si pořiďte speciální pomůcku v podobě koše na ryby. Ke stejným účelům poslouží i grilovací tácky nebo speciální mřížka. Rybu nejlépe připravíte na rozpálené žule, kterou potřete olejem, až po jejím zahřátí.
Doufáme, že vám tento návod pomůže připravit tu nejšťavnatější rybu. Překvapte své přátele a udělejte jim pro tentokrát něco zdravějšího.
0 komentáøù